CONTACTENGLISHALGEMENE VOORWAARDEN
Terug naar blog

Lancering first Dutch Beer List

Geschreven door
Kim Lentjes
op
5/26/2017

Lancering Dutch Beer List

Na talloze e-mails en facebook berichten was het afgelopen zondag dan eindelijk zover: de lancering van de First Dutch Favourite Beerlist. Bert Couperus, van bierconnaisseurs, had enige tijd geleden met Derek Walsh gesproken over het samenstellen van een lijst met daarin de bier keuzes van 25 bierexperts. En volgens mij zit het Bert niet in de kont wanneer hij het eenmaal in zijn kop heeft en dus ging hij een aantal bierkenners benaderen om mee te werken aan deze lijst. Ik was een van de gevraagde experts en hoewel het erg lastig is om 1 (of 2) bieren uit te kiezen, wilde ik toch graag meewerken. De criteria voor je eerste keuze waren: gebrouwen in Nederland, in eigen ketels en je mag geen commercieel belang bij het bier of de brouwerij hebben. Voor het tweede bier was de criteria wat minder streng, deze keuze hoefde je ook niet perse te maken. Het is dan ook een lijst geworden met de favoriete bieren van die bierexperts, niet perse de beste bieren, meer de lekkerste bieren van deze bierexperts op dit moment. 

In biercafé de Engel, overigens echt een prachtig café, in Oldenzaal was dan zondag 22 november de officiële lancering. Een rode loper, nagenoeg alle gekozen bieren en de smoking barrels van de Twentse brouwerij waren aanwezig. Bij binnenkomst kregen we een bier-spijs combinatie van Maelstrom SNAB met een Snabbelaar (soort chocoladefudge). Een zoet hapje vergezeld door een zoet bier dat toch ook aardig wat bitterheid heeft en de combinatie dus mooi in balans brengt. Het hapje was overigens gemaakt door Emiel Kwekkeboom (restaurant la Rive).

Na het aftellen werd met een druk op de knop de website officieel de lucht in gestuurd en kwamen alle bieren aan bod. In totaal 36 bieren die door Bierista al werden bestempeld als de Beer bucketlist voor elke bierliefhebber. Het is inderdaad een indrukwekkende lijst waar een aantal brouwers meer dan eens op terugkomen: Emelisse, Rodenburg en Maallust/Mommeriete bijvoorbeeld.

Na de officiële presentatie was het uiteraard tijd om te degusteren, nagenoeg alle gekozen bieren waren aanwezig (na persoonlijk te zijn opgehaald door Bert en zijn kersverse vrouw) en dus was het proeven een groot genot. De spareribs van de Smoking Barrels smaakten ook heerlijk en al met al was het naar mijn mening een zeer geslaagde middag en lancering.

Wil je de lijst zien kijk dan op: http://www.bierconnaisseurs.nl/?page_id=1212 , ook op facebook is van alles te vinden, evenals op RTV Oost die een leuk verslag hebben gemaakt en uiteraard de mensen van het bierjournaal (youtube).

Over de auteur

Auteur

Kim Lentjes

Internationaal Biersommelier (Doemens/Siebel/BeerAcademy) en eigenaar Dutch Beer Academy. Jureert, traint, adviseert, proeft en schrijft over bier.

Het beste bieronderwijs volg je bij Dutch Beer Academy

Wil je meer over speciaalbier leren? Bij Dutch Beer Academy kun je alle kanten op. Van een eenmalige proeverij die je op eigen locatie kunt organiseren tot trainingen voor gevorderden.

Trainingen en proeverijen

Bij Dutch Beer Academy volg je trainingen of boek je proeverijen die passen bij je wensen en niveau. Een aantal opties:

Trainingen

  • Basistraining
  • How to Judge Beer
    (coming soon)
  • Training voor gevorderden
    (coming soon)

Proeverijen

  • Zweet der Monniken
  • Hollands Glorie
  • Travel the world in ... beers

Benieuwd?

Boek een proeverij!Meer informatie over trainingen