CONTACTENGLISHALGEMENE VOORWAARDEN
Terug naar blog

Just because you can doesn't mean you should!

Geschreven door
Kim Lentjes
op
5/26/2017

Just because you can, doesn’t mean you should…

Twee weken geleden was ik in het mooie, helaas niet zo zonnige op dat moment, land Portugal. Om te jureren. Een vreselijke taak, maarja, iemand moet het doen. In 2 ½ dag jureerde ik samen met nog zo’n 14 andere juryleden uit onder andere de VS, Panama, Groot-Brittannië, Polen en natuurlijk ook Portugal zo’n 300 bieren. Dat is natuurlijk helemaal geen vreselijke taak, om dat even duidelijk te maken. Je bent met andere ervaren proevers bezig met het keuren van bieren in een land waar de zogeheten ‘craft beer scene’ nog in zijn kinderschoenen staat. Vorig jaar was de eerste editie van deze Ibeerian Beer Awards in Aveiro, en dit jaar dus het vervolg. Ik heb het genoegen gehad om voor beide edities uitgenodigd te worden en het is mooi om de vooruitgang te zien in de kwaliteit van de ingezonden bieren. 

De winnaar dit jaar was een Kriek Lambiek. Eigenlijk hoopten we allemaal stiekem dat de kriek niet uit België afkomstig zou zijn, want dat zou toch wel een fantastisch compliment zijn voor de brouwer van dit bier, maar dat was dus wel zo. Dat maakt het bier overigens niet minder goed, maar de Belgen zijn nu eenmaal experts op dit gebied. Een heerlijke volle, zoetzure kriek met tonen van amandel. Werkelijk een wonderschoon bier. Uiteindelijk leerden we dat deze kriek afkomstig is van St. Louis, de kriek fond tradition. Top! Daarnaast waren er veel prijzen voor onder andere Dois Corvos, een Portugese brouwerij die dus blijkbaar een constante kwaliteit in hun bieren heeft. Persoonlijk ben ik fan van Jakobsland brewery. Een door een Amerikaan in Spanje opgezette en gerunde brouwerij die onder andere een prachtige citra pale ale brouwt. In de experimentele categorie, een categorie waar heel veel binnen valt zoals bijvoorbeeld een brett IPA, was ik erg onder de indruk van een Poolse brouwerij: Widawa.

Kortom, een hoop hele hele mooie en goed gebrouwen bieren. Maar niet allemaal. Halverwege de 2e dag kregen we een bier voorgeschoteld waardoor ik bijna zou stoppen met jureren. Om de situatie te schetsen van hoe er gekeurd wordt: je zit met 3 andere juryleden aan tafel. Iemand van de organisatie komt een voor een de bieren in dezelfde stijl brengen en zet deze voor je neer. Jij als jurylid gaat dan vervolgens stil het bier keuren. Je schrijft op wat je ruikt, proeft, voelt en ziet en wanneer iedereen aan jouw tafel met alle bieren klaar is, bespreek je je bevindingen en kies je samen de beste bieren uit om die vervolgens eventueel een medaille te geven. Rustig en respectvol dus, zodat iedereen zijn werk geconcentreerd kan doen. Dat lukte prima totdat ik een bier kreeg waar ik qua geur zo van schrok dat ik met moeite nog een keer mijn neus in dat glas hing. De andere juryleden waren nog niet zo ver, dus die waren benieuwd waar ik zo heftig op reageerde. Zij hangen vervolgens ook hun neus in het glas en geven een soortgelijke reactie. Om niet al te veel in detail te treden kwam het neer op zoiets als ‘gatver, wat is dat?!’. Een medejurylid kon het al redelijk snel plaatsen: het sap van een pot augurken. Mensen, een bier gemengd met het sap uit een pot augurken! Ik kon vervolgens echt nog maar 1 ding denken: waarom? Waarom zou je dat nou doen? Het basisbier zou een gose zijn, een stijl die ik erg lekker vind. Laag in alcohol, zout en zuur. Lekker fris en dorstlessend. Nou, dit bier was alsof je een pot augurken in een brouwerij had laten vallen en het vervolgens dagen had laten liggen. Een vergeten komkommer onderin de koelkast die lekker ligt te rotten en die je na je vakantie van 2 weken in bijna vloeibare vorm terugvindt en besluit met koelkast en al weg te gooien. Ik snap bepaalde toevoegingen aan bier best, dat je als brouwer iets probeert om je te onderscheiden tussen al die andere brouwers. Fruitsoorten, kruiden en specerijen kunnen allemaal heel goed werken. Van Passarola heb ik vorig jaar een geweldige hibiscus saison gedronken waar ik nog steeds af en toe aan terugdenk. Fantastisch! Maar augurkensap? AUGURKENSAP? Nee! Alsjeblieft niet. Uiteindelijk heb ik kokhalzend een slok genomen en kwamen we als tafel tot de conclusie: dat je een bier met augurkensap kan maken, wil nog niet zeggen dat je dat moet maken. ‘Just because you can, doesn’t mean you should’!

Over de auteur

Auteur

Kim Lentjes

Internationaal Biersommelier (Doemens/Siebel/BeerAcademy) en eigenaar Dutch Beer Academy. Jureert, traint, adviseert, proeft en schrijft over bier.

Het beste bieronderwijs volg je bij Dutch Beer Academy

Wil je meer over speciaalbier leren? Bij Dutch Beer Academy kun je alle kanten op. Van een eenmalige proeverij die je op eigen locatie kunt organiseren tot trainingen voor gevorderden.

Trainingen en proeverijen

Bij Dutch Beer Academy volg je trainingen of boek je proeverijen die passen bij je wensen en niveau. Een aantal opties:

Trainingen

  • Basistraining
  • How to Judge Beer
    (coming soon)
  • Training voor gevorderden
    (coming soon)

Proeverijen

  • Zweet der Monniken
  • Hollands Glorie
  • Travel the world in ... beers

Benieuwd?

Boek een proeverij!Meer informatie over trainingen