CONTACTENGLISHALGEMENE VOORWAARDEN
Terug naar blog

Lancering HJA15/1

Geschreven door
Kim Lentjes
op
5/26/2017

Bijzonder, klein & intiem

Eind augustus kreeg ik van Fiona de Lange een uitnodiging voor iets heel bijzonders, kleins en intiems. Hertog Jan zou met een nieuw eenmalig bier komen, of ik 1 september bij de bekendmaking wilde zijn. Uuh, JA! Op momenten als dit is het wel fijn dat ik geen werk heb momenteel en dus reisde ik dinsdag 1 september af naar Arcen.

De genodigden

sept 2015 125

In het ontvangstlokaal op de brouwerij kwam ik als eerste van de genodigden aan om erachter te komen dat er in totaal ongeveer tien mensen, en dan met name van de pers, waren uitgenodigd. Jan Linders (supermarktketen met grootste speciaalbier assortiment), Pint, Misset Horeca, Limburgs Dagblad en Biermagazine waren onder de genodigden. Allen verslaggevers die vaak over bier schrijven. Na de koffie met Limburgse vlaai ging het dan beginnen.Eenmalig gebrouwen

sept 2015 099

De glazen voor bij het nieuwe bier stonden al enige tijd verpakt in zwart papier op tafel en na het praatje van Gerard, de meester brouwer (of was het brouwmeester, Gerard?) over het idee en ontstaan van het bier konden worden uitgepakt. Het idee van de drie brouwers bij Hertog Jan was om elke brouwer een ketel te laten brouwen met iets heel speciaals. Dit bier wordt dan, in principe, eenmalig gebrouwen en er wordt ook geen proefbrouwsel van gemaakt. Het moet dus gelijk goed zijn. Het eerste brouwsel is met name het idee geweest van Roland. Roland is al 25 jaar verbonden aan de Hertog Jan brouwerij en zijn specialiteit is met name tarwebieren. Hertog Jan, en dan ook met name de brouwers zelf, willen meekomen op de speciaalbier markt die nu nog zo aan het groeien is. Hertog Jan heeft natuurlijk een ijzersterk pilsmerk en het idee is om de speciaalbieren op dat succes mee te laten liften.Het proeven

sept 2015 102

Na het uitpakken van de glazen werden deze omgeruild voor schone, gespoelde glazen en kwamen de kruikjes op tafel. Dit bier is alleen op 50cl zwarte kruikjes afgevuld. Zwart papier om de glazen, zwarte kruikjes, een last minute uitnodiging, het kwam op mij heel mysterieus over allemaal. Maar goed, het bier. En ja, zeg dat wel, het bier. Het bier ruikt zoet, naar gedroogd fruit en banaan, en tegelijk kruidig, al kan ik niet helemaal mijn vinger leggen op wat ik ruik. Ook geeft het bier een aroma van citrus af. Het bier ruikt daarnaast alcoholisch en is donker en mistig. De smaak is in eerste instantie zoet, maar bij het doorslikken maakt deze zoetheid plaats voor een bittere afdronk. Het is heel licht plakkend, maar eigenlijk is de nasmaak een bijzonder aangenaam contrast van de geur. Het koolzuurgehalte in combinatie met de frisse citrussmaken geeft het bier een bijzonder fris karakter. Het bier is dus fris, zoet, bitter, vol en sterk. Het viel bij mij erg in de smaak.Mysterieus envelopje

Tijdens het proeven werd er wederom iets mysterieus uitgedeeld: een klein zwart envelopje met een sticker erop met de tekst: niet openen tot na het proeven. Het kind in mij wilde uiteraard gelijk kijken, maar ik heb me weten te beheersen tot na het proeven. Dit envelopje bevat een overzicht van het bier, wat het is en wat erin zit en zal straks bij elke 50cl fles die verkocht wordt aan de consument zitten.

Mooie afsluiting

sept 2015 087

Na het proeven volgde een rondleiding door de brouwerij waar echt nog werd gebrouwen in koperen ketels om uiteindelijk terecht te komen in een kelder. In die kelder worden de Grand Prestiges bewaard. Wij kregen nog een slokje van een fles uit het jaar 2010, heel bijzonder!

Over de auteur

Auteur

Kim Lentjes

Internationaal Biersommelier (Doemens/Siebel/BeerAcademy) en eigenaar Dutch Beer Academy. Jureert, traint, adviseert, proeft en schrijft over bier.

Het beste bieronderwijs volg je bij Dutch Beer Academy

Wil je meer over speciaalbier leren? Bij Dutch Beer Academy kun je alle kanten op. Van een eenmalige proeverij die je op eigen locatie kunt organiseren tot trainingen voor gevorderden.

Trainingen en proeverijen

Bij Dutch Beer Academy volg je trainingen of boek je proeverijen die passen bij je wensen en niveau. Een aantal opties:

Trainingen

  • Basistraining
  • How to Judge Beer
    (coming soon)
  • Training voor gevorderden
    (coming soon)

Proeverijen

  • Zweet der Monniken
  • Hollands Glorie
  • Travel the world in ... beers

Benieuwd?

Boek een proeverij!Meer informatie over trainingen