CONTACTENGLISHALGEMENE VOORWAARDEN
Terug naar blog

Waarom zure meuk geen meuk is en een festival verdient!

Geschreven door
Kim Lentjes
op
5/15/2018

Waarom zure meuk geen meuk is en een festival verdient!

Meestal wanneer mensen denken aan zuur, dan is dat niet perse positief. Bij bier is dat ook vaak zo. Azijnzuur, citroenzuur en zelfs melkzuur zijn vaak smaakafwijkingen in bier die zeer ongewenst zijn. Dus waarom zou je dan een heel festival wijden aan zure en of droge bieren?

Om te beginnen, zure en droge bieren zijn hot. Was een paar jaar geleden de IPA nog helemaal hot, en dan met name de West Coast IPA, nu zijn de trends meer gericht op zure en droge bieren. De IPA blijft uiteraard populair en ik zou veel kunnen zeggen over de nieuwe bierstijl New England IPA, maar voor nu richt ik me op de zogeheten zure en droge bieren. Want man! Wat kunnen dat fantastische bieren zijn.

Bron: https://www.facebook.com/Brettfest/

Dat deze types bieren nu zo hot en hip zijn is natuurlijk niet toevallig. In het begin had ik het over smaakafwijkingen, en ja, in een Belgisch blond of tripel is een zure smaak een smaakafwijking. Maar met bepaalde gistsoorten, wel of niet in combinatie met bacteriën, kunnen zich zeer interessante (zure) smaak- en aromaprofielen ontwikkelen. Die met name heel erg lekker zijn om te drinken. Gist is immers, zoals de mede organisator Jan Goudenband zelf al zo mooi aangaf, 'de ziel, de kern en het alles van het bier'.

Denk dan bijvoorbeeld aan een heerlijke saison of, een bier van een brouwerij waar ik onlangs voor het eerst ben geweest, een prachtig droge en fruitige Orval. In Europa waren lange tijd de Belgen heer en meester van deze type bieren. In de Sennevallei, vlakbij Brussel, ontdekte men al snel dat er op bepaalde fruitsoorten een organisme zat dat, wanneer het bij het brouwproces gebruikt werd, zorgde voor een prachtige ontwikkeling van smaken en aroma's. Het duurde even voordat het een naam kreeg en men precies wist wat het was, maar uiteindelijk kreeg het de naam Brettanomyces, liefkozend Brett. Brett is een familie gist die vaak in combinatie met verschillende bacteriën wordt gebruikt in zowel het brouwproces als vaak ook in het maken van wijnen. Het kan als combinatie of puur worden toegevoegd tijdens de vergisting, er kan fruit worden toegevoegd aan het brouwproces waar de gist op zit of, wat tegenwoordig ook erg vaak gebeurt, er kunnen vaten gebruikt worden waar de gist in of op te vinden is. En dan is het eindproduct een bier zoals (klassiek gezien) kriek, geuze of bijvoorbeeld saison.

Maar, en nu komt het, brouwers doen tegenwoordig zoveel meer met gist en bacteriën, en zeker niet alleen de Belgische brouwers. Dit zorgt voor een ongekend mooie complexiteit van smaken en aroma's zodat je haast niet anders kan dan er een heel festival aan wijden. Als de ware 'enfant terrible' in de brouwwereld, want dat kun je brett rustig noemen, wordt mede door een dergelijk festival duidelijk hoe complex en divers en bepalend de vergisting is voor een bier. Gist is meer dan alleen een alcohol en koolzuur poepend beestje! Ja het is hip, ja het is lekker, maar het is vooral ook zo ontzettend interessant!! De variëteit aan smaken en aroma's is zo ontzettend groot, dat kun je je haast niet voorstellen. Je kan een bier brouwen en dat laten rijpen op vaten met brett, je kan brett gebruiken in combinatie met bacteriën, je kan het in de navergisting gebruiken, je kan het toevoegen in combinatie met fruit, kortom, je kan er ontzettend veel mee. En dat is nou juist wat er nu zoveel gebeurt. En wanneer het goed gebeurt, zoals bijvoorbeeld bij Crooked Stave, Societe of Tommy Sjef, dan krijg je een bier wat een feest is om te drinken. Het kan (bedoeld!!) zuur zijn, maar ook funky, droog, complex, fruitig (ook zonder toegevoegd fruit) of met nog zoveel meer aroma's en smaken.

bron: www.yazoobrew.com

In Brazilië is er nu een ontwikkeling rondom de Catarina Sours, een soort Berliner Weisse met lokale fruitsoorten. In Belgie doen ze het al jaren, in de VS is het enorm populair en ook in Duitsland zijn dergelijke droge en of zure smaken niet vreemd in stijlen als Berliner Weisse, Gose of zelfs gewoon een Weizen. In Nederland hebben we echter even moeten wennen. En juist daarom een festival, een carnivale, een feest van smaken, aroma's en complexiteit, in Amsterdam (waar, naast Rotterdam de meeste trends lijken te beginnen). Heb je nog geen dorst gekregen? Laat ik je dan proberen nog meer te verleiden. Vele bekende brouwers uit binnen- en buitenland (zoals Yazoo, De Garde, Bokkereyder en Tommie Sjef), stokers, mengers, influencers, barrel agers en andere biermensen zullen aanwezig zijn, evenals vertegenwoordigers en mensen die houden van bier, biertrends, complexe smaken, aroma's en trends. Er zijn daarnaast bier en food evenementen, tap takeovers lezingen, masterclasses, live blendingen, gastsprekers en proeverijen. Naast de al eerder genoemde brouwerijen zijn de absolute hoogtepunten onder andere de aanwezigheid van Cloudwater en Funk Factory, de prachtige verhalenverteller Roel Mulder, de live blend sessies van h.Ertie of Trois Dames, een masterclass thuis brouwen met brett van Richard Preis en vele geweldige bierdiners in samenwerking met bijvoorbeeld 3 Fonteinen, Nevel, Tommy Sjef of Kent Falls Brewing.

bron: https://awesomeamsterdam.com/event/carnivale-brettanomyces-7/

Dus, als een ware enthousiasmeerder, een dorstveroorzaker, een genieter, zou ik u allen willen aanraden aan te haken bij deze trend, deze wonderlijke ontwikkeling in de bierwereld en gaan naar Carnivale Brettanomyces van 21-24 juni om, bijvoorbeeld als u het zelf nog niet heeft ontdekt, of juist wel, u te laten onderdompelen in de wondere wereld van wilde gist, bacteriën, fruit, barrel aging en complexiteit!! Ik zal er ook zijn!

Ps. Er is veel te doen die dagen in de betrokken cafés in Amsterdam (zoals in de Wildeman, Foeders en het Arendsnest), maar voor sommige evenementen heb je een toegangsbewijs nodig. Naast tap takeovers, masterclasses en gastsprekers zijn er vele activiteiten die de moeite waard zijn. Benieuwd? Houd facebook, twitter en/of de website in de gaten en boek op tijd je ticket(s). Maar ook zonder een evenement te boeken is het Carnivale Brettanomyces zeer de moeite waard!!

Over de auteur

Auteur

Kim Lentjes

Internationaal Biersommelier (Doemens/Siebel/BeerAcademy) en eigenaar Dutch Beer Academy. Jureert, traint, adviseert, proeft en schrijft over bier.

Het beste bieronderwijs volg je bij Dutch Beer Academy

Wil je meer over speciaalbier leren? Bij Dutch Beer Academy kun je alle kanten op. Van een eenmalige proeverij die je op eigen locatie kunt organiseren tot trainingen voor gevorderden.

Trainingen en proeverijen

Bij Dutch Beer Academy volg je trainingen of boek je proeverijen die passen bij je wensen en niveau. Een aantal opties:

Trainingen

  • Basistraining
  • How to Judge Beer
    (coming soon)
  • Training voor gevorderden
    (coming soon)

Proeverijen

  • Zweet der Monniken
  • Hollands Glorie
  • Travel the world in ... beers

Benieuwd?

Boek een proeverij!Meer informatie over trainingen